18.7 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSchimbări la Cotroceni

Schimbări la Cotroceni

O parte dintre consilierii lui Traian Băsescu şi-au luat concediu pe perioada suspendării. Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, a demisionat, pentru a-i sta alături preşedintelui suspendat în perioada de până la referendum.

Preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu şi-a preluat noile atribuţii încă de vineri seară, în cadrul unei scurte discuţii pe care a avut-o cu Traian Băsescu. „A fost o discuţie pe probleme externe, pe problemele principale pe plan intern“, a declarat Nicolae Văcăroiu.
Sâmbătă dimineaţă a avut o întâlnire cu o parte dintre consilierii din echipa preşedintelui suspendat Traian Băsescu, pentru a fi pus la curent cu activitatea de la Cotroceni în chestiunile de politică externă şi de siguranţă naţională. Preşedintele interimar a anunţat încă de vineri că nu intenţionează să facă mari schimbări în staff-ul de la Cotroceni în această perioadă de 30 de zile, motivând că, „dacă referendumul nu va fi validat, preşedintele Băsescu îşi reocupă funcţia“.

Concedii şi demisii

Toţi cei opt consilieri prezidenţiali au intrat de sâmbătă în concediu, aprobat de preşedintele Traian Băsescu în cursul zilei de vineri, ca şi unii dintre consilierii de stat, în timp ce purtătorul de cuvânt Valeriu Turcan, consilier de stat, a demisionat. Turcan, care este şi purtător de cuvânt al preşedintelui Băsescu, este singurul din echipa preşedintelui suspendat care şi-a dat demisia, urmând să fie purtător de cuvânt al acestuia pe perioada campaniei pentru referendumul de pe 20 mai. Printre cei opt consilieri prezidenţiali cu rang de ministru care au intrat în concediul legal de odihnă pe anul 2007 se numără Bogdan Chiriţoiu (Departamentul Economic), Alexandru Gheorghe Gussi şi Bogdan Tiberiu Cazaban (Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă) şi Anca Ilinoiu (Departamentul Relaţii Internaţionale).
Alţi consilieri de stat au ales să rămână pe post, la Palatul Cotroceni, pe durata interimatului. Printre aceştia se află: Maria Cobanu (Departamentul Relaţii Internaţionale), Dan Vuerich (Compartimentul Personal-Organizare), Gheorghe Angelescu (Cancelaria Ordinelor), Ion Pascu (Compartimentul Protocol), Gabriel Cristian Pişcociu (Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă), Andreea Cristina Iana (Departamentul Financiar şi de Logistică) şi Constantin Degeratu (Departamentul de Securitate Naţională). Nu era clarificată situaţia în cazul lui Cătălin Sorin Dumitru, de la Departamentul Comunicare Publică, şi al lui Barbu Silviu Gabriel, de la Departamentul Juridic.

Preluare de atribuţii

Pus în faţa unei crize de personal, Văcăroiu va fi totuşi nevoit să-şi aducă propriii oameni la Cotroceni. „Nu le-am cerut eu consilierilor să-şi ia concediu sau să-şi dea demisia“, a spus preşedintele interimar după prima sa vizită la Cotroceni, anunţând că „îmi voi aduce propria echipă“. „Luni, la ora 10.00, voi avea o întrunire cu tot staff-ul, toţi consilierii de stat şi cei prezidenţiali, şi vom avea o imagine a celor care rămân şi cei care pleacă, iar până luni după-amiază îmi voi instala şi o serie de colaboratori din Senat sau din afara Senatului. Mă interesează colaboratori bine pregătiţi pe domenii, nu venim la Cotroceni să facem politică“, a declarat Nicolae Văcăroiu, întrebat dacă va avea în echipă şi membri ai PSD.
Preşedintele interimar a menţionat că a stabilit cu Traian Băsescu să vină cu o echipă de şapte persoane, colaboratori pe diverse domenii, precizând că se va gândi în week-end cine vor fi purtătorul de cuvânt şi şeful cancelariei prezidenţiale în perioada interimatului.
Preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu le-a cerut sâmbătă tuturor şefilor de departamente de la Cotroceni să îi prezinte o mapă cu problemele urgente, urmând să aibă loc astăzi o întâlnire cu tot staff-ul. „Am luat toate documentele cu mine, le-am cerut şefilor de departamente să facă o mapă cu toate problemele urgente, pe toate subiectele“, a declarat Nicolae Văcăroiu, după prima întâlnire avută sâmbătă cu o parte dintre şefii de departamente din administraţia prezidenţială. El a anunţat că va avea astăzi şi mâine mai multe întâlniri pentru a crea cadrul necesar ca activitatea preşedinţiei să se desfăşoare în continuare în condiţii optime.

Văcăroiu, la şedinţele guvernului

Preşedintele interimar a aflat şi care sunt principalele probleme care se aflau în atenţia şefului statului în această perioadă: „Sunt probleme acute legate de priorităţile legislative, de exemplu, Agenţia Naţională de Integritate“. Codul Penal, Codul de procedură penală, problemele de asigurare a acquis-ului comunitar, problemele de absorbţie a fondurilor pentru agricultură, derularea programului de investiţii sunt alte chestiuni esenţiale, în opinia lui Văcăroiu.
Acesta a declarat că a cerut şi un raport din partea Consiliului Securităţii Naţionale cu privire la situaţia actuală. Văcăroiu a menţionat că rămâne preşedinte al Senatului, dar pe perioada cât va asigura interimatul funcţiei prezidenţiale atribuţiile sale vor fi preluate de vicepreşedintele acestui for, Doru Ioan Tărăcilă. De asemenea, preşedintele interimar a mai anunţat că intenţionează să aibă întâlniri săptămânale cu guvernul şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Văcăroiu rămâne în PSD

Nicolae Văcăroiu a anunţat că nu va demisiona din PSD pe perioada interimatului, în condiţiile în care Constituţia spune că şeful statului nu poate fi membru al unui partid politic, fără însă ca textul legislativ fundamental să precizeze dacă este valabil şi pentru preşedintele interimar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU